Snabba upp din långsamma dator!

De flesta datorägare har nog upplevt vad som händer när en dator har börjat få några år på nacken. Den blir långsam och opålitlig. I vissa fall så kan det bli så illa att vissa tror att datorn har gått sönder och att man är tvungen att köpa en ny och riskerar att tappa allt man har sparat. Det stämmer oftast inte. Så länge det inte handlar om skador på hårdvaran så kommer en dator att bli långsam om den inte sköts rätt och bara fylls på med skräp som aldrig tas bort. Har du en dator som redan blivit långsam eller har du kanske redan köpt en ny och vill veta mer om hur du kan förebygga att den blir sådär irriterande långsam? Då har du hittat rätt.

Rensa din dator!

Det är viktigare än vad man tror att “städa ur” sin dator med jämna mellanrum och det är inte ovanligt att man glömmer det. Din dator har en hårddisk med begränsad kapacitet, den kan inte fyllas hur mycket som helst. Tänk dig ett förråd där du ställer in saker som inte längre används, förrådet kommer förr eller senare bli fullt om du inte städar ur det, precis samma sak händer med din hårddisk. När en hårddisk blir näst intill full så kommer det att påverka din dator och göra den långsammare. Se därför till att avinstallera spel och program som inte längre används. Detsamma gäller övriga filer, om de inte används speciellt ofta så kan det vara en bra idé att flytta över dessa till en extern hårddisk eller ett USB-minne, där är de även skyddade ifall datorn skulle gå sönder.

Vikten av virusskydd

Virusskydd är väldigt viktigt för att hålla din dator i gott skick. Virus är idag ett stort problem på internet och kan tyvärr ta sig in i sin både via mail och via illasinnade hemsidor. Vissa hemsidor är idag väldigt bra förklädda för att likna riktiga hemsidor och kan, om du har otur, stjäla känslig information från din dator. Många gånger så kan en långsam dator vara ett tecken på att den drabbats av ett virus. Som tur är så finns det bra virusskydd, vissa har till och med gratisversioner som gör jobbet! Kort sagt; se alltid till att du har ett fungerande virusskydd. Det kan även hjälpa dig att rensa ur din dator på eventuella virus som redan tagit sig in, så det behöver inte vara för sent även om du redan blivit drabbad.